top of page

Klestips til familiefotografering

Så du har bestilt familiefotografering? Her er 6 tips til klær du kan ha på deg!


1. Fargevalg

Når du skal velge klær så er det lurt å tenke på fargevalg. Her kommer mine beste tips for at bildene skal bli så fine som mulig og passe deg og din familie!

  • Rolige farger

Jeg anbefaler rolige farger. Det kan være jordfarger, pasteller, hvitt, grått mm. Sterke rødfarger eller en skrikende gultoner, grønntoner eller blåtoner tar seg som regel ikke bra ut på bilder. Jo roligere og mykere fargene er- jo mer harmonisk og behagelig er det å se på bildet.

- Og for ikke å snakke om, så er det tidløst!
  • Lyse farger

Velg også gjerne lyse farger, spesielt ved fotografering ute. Øyet går først til det lyseste punktet i et bilde (som regel)! Da er det automatisk deg og din skjønne familie som er fokuset i bildet som henger på stueveggen. Lyse farger kan også være fint i studio, men gi beskjed hvilken farge dere ønsker på bakgrunnen, så kan vi sammen finne ut av det.

  • Mørke farger

Dersom dere skal fotograferes i studio, kan det i blant være lurt å ha på mørkere farger. Spesielt dersom dere skal ha en lys bakgrunn (hvit/ lyse grå). Det er for å skape litt kontrast i bildet, så ikke alt er lyst. Det blir litt som å se på dataskjermen på full lysstyrke på kvelden.

  • Match med resten av familien!

Det kan være lurt å koordinere alle sine antrekk slik at dere har et sammenhengende fargepalett og liknende antrekkskode. Da unngår man at en kler seg opp i finstasen og en annen kommer i hverdagstøyet.

  • Farger i hjemmet

Dersom du har en spesifik stil i hjemmet ditt kan du tenke på det når du velger klær og farger. Liker du nøytrale farger som hvitt? Da burde du kle deg i farger som matcher dette på bildet. Da blir du fornøyd med hvordan det ser ut på veggen i stua også!

Klestips til familiefotografering. Fotograf Mille Gran, Trondheim.

2. Hvor skal bildene tas?

Avtal med fotografen i god tid hvor bildene skal tas. Da kan du planlegge antrekket basert på stedet. Eksempel:

  • Skogen- hvitt, lyse duse toner, jordfarger, mørke og lune toner.

  • Studio- farger som komplimenterer studiobakgrunnen

3. Tenk på været

Ta med deg nok klær- det kan regne, snø eller blåse kaldt under en utefotografering. Det er ditt ansvar å ha på deg nok klær. Ta på ullundertøy under klærne og ha med tjukke jakker, luer og skjerf for å ta på mellom bildene- eller bare ha det på bildene.


4. Mønstre og teksturer

Det gir bildene noe ekstra dersom klærne har litt ulikt mønster eller teksturer og ulike farger. Men husk fortsatt på tipsene over- selvom du bruker klær med mønster og tekstur, så burde du fortsatt holde deg til lyse, rolige farger. Eksempel: Hvit genser med lange hår eller blomsterbluse.


5. Unngå store logoer

Unngå å ha på klesplagg hvor det er en stor og tydelig logo. Det tar oppmerksomhet bort fra personene i bildet.


6. Skovalg

Husk at man kan se skoene i bildene! Ta på sko som matcher antrekket og stilen du går for. PS: gjelder også i studio, men ta gjerne på innesko!

bottom of page